Prekast Cephe Oluşum Aşamaları
Prekast cephe son yıllarda duyulduğu üzere işlemesi kolay, uygulanabilir ürün yelpazesi geniş ve ekonomik bakımdan uygun bir yapı malzemesidir. Prekast cepheler diğer cephelerden farklı olarak yapının görünümünü modernleştirirken bir yandan da eski taş işçiliği görünümü vererek binanın dışına estetik olarak gayet göze hitap eden bir görünüm verir.
İşlenmesi ve yapımı kolay olarak sunulan Prekast cephelerin oluşum aşamasına bakmak gerekirse:
Prekast Modelleme/Tasarım
Dış cephe için düşünülen modelin bilgisayar ortamında uzmanlar tarafından cephe kaplama imalatı açısından hazırlanarak gerekli teknik bilgilerin elde edildiği süreçtir. Çeşitli modelleme programlarının desteği ile kalıp, üretim ve montaj aşamaları detaylı bir şekilde tasarlanır. Klasik, modern formlarla çeşitli modeller hazırlanabilir. Kaplanacak binanın ihtiyaçları ve binayı kullanacak kişilerin istekleri doğrultusunda cephe tasarlanır. Daha sonra binanın yerinde ölçüleri alınarak projelendirilme aşamasına geçilir.. Cephelerin kaplanacak her yüzeyinin detaylı ve üç boyutlu çizimleri yapılır. Ayrıca cephede kullanılacak her elemanın imalat resimleri çizilir ve üretim hazırlıkları tamamlanır.
Prekast Kalıp İmalatı
Projenin tüm detaylarının dikkate alınarak polyester, kauçuk veya ahşap malzemeli kalıpların üretildiği süreçtir.
Karkas İmalatı
Projeye uygun olarak tasarlanan prekast panellerin yük transferi veya yük taşıyıcı görevini üstlenen iskelet yapının çelik profil ve ankrajlar ile üretilerek oluşturulduğu süreci kapsar. Ayrıca montajda kullanılacak çelik ankrajlar (bağlantı elemanları) da bu süreçte imal edilir.
Prekast Döküm
Ürünün ana öğesi olan Prekast karışımın püskürtme/spray ile önceden oluşturulmuş kalıplara püskürtülerek elde edildiği süreçtir.
Prekast Teslimat
Belirlenen kür süresinden sonra ürünler kalıp içerisinden çıkartılır. Çıkan ürünler teslime hazır hale gelene kadar beklenir. Ürünler tırlarla veya kamyonlarla montaj alanına sevk edilir. Teslimat esnasında gerekirse özel sehpalar ve aparatlar tasarlanarak kullanılır.
Prekast Montaj
Şantiyeye sevk edilen parçalar ve montaj ekipmanları ile montaj başlatılır. İmalat ve montaj genellikle birlikte devam eder. Montajı tamamlanan parçaların yerinde ince bakım ve temizlikleri yapılarak ara derzleri, su yalıtımı sağlamak amacıyla silikon vb. malzemeler ile doldurulur. Bu aşamadan sonra talep edilirse cephe boyanabilir ya da toz ve kirden koruma amaçlı yüzey koruma uygulaması yapılabilir.
Görüldüğü üzere Prekast malzemenin diğer yapı malzemelerinden bir farkı daha malzemenin üretim aşamasının planlı ve zaman bakımından elverişli olmasıdır. Bu avantajlar iş yoğunluğu sebebiyle her aşamayı takip edemeyenler için gayet uygundur. Prekast cephe gün geçtikçe yaygınlaşan ve farklı olmak isteyenlerin bir numaralı tercihi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.